Flexagil® – Ez jó választás fájdalom ellen!
country_selection
logo-flexagil
Hamburger Icon

Spenótos-tofus vegán lasagne

Alacsony zsírtartalmú
receptet keresel? Próbáld
ki a spenótos-tofus vegán
lasagne-t!

Hogyan főzzünk kreatívan alacsony zsírtartalmú ételt?

Az evés fontos szerepet játszik életünkben. Az étel élvezete és a megfelelő táplálkozás
egyaránt javítja életminőségünket. Fontos, hogy belássuk: néha a kevesebb több.

Nézzük elsőként az alacsony zsírtartalmú diétákat! Ezek az étrendek csökkentik zsír - és
koleszterinbevitelünket és ugyan, nagy önmegtartóztatást igényelnek, mégis változatosak
tudnak lenni.

A vegetáriánus és vegán diéták a fenti csoportba tartoznak2. Ezen étrendek rendszerint
rostokat, folsavat, antioxidánsokat és ún. fitokemikáliákat, azaz aktív molekulákat
tartalmaznak, melyeket gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, szója és csonthéjasok
formájában viszünk be szervezetünkbe. Ezek a tápanyagok kevés koleszterint és
transzzsírokat tartalmaznak, valamint csökkenthetik a cukorbetegség, szív- és
érrendszeri betegségek és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát.

A vegetáriánusok tartózkodnak a húsfogyasztástól, míg a vegánok a húson kívül
tejtermékeket és tojást sem fogyasztanak. A vegetáriánus étrend jót tesz a szívnek, és
hozzájárulhat a vér koleszterinszintjének csökkenéséhez, a vegán diéta pedig azoknak is
ideális lehet, akik testsúlyukat szeretnék kordában tartani2.

Az alacsony zsírtartalmú étrendek csökkenthetik a vérnyomást, a koleszterin- és
triglicerid-szintet, valamint a vér cukor- és inzulinszintjét is5. Fontos azonban
megjegyezni, hogy a vegán étrend követőinek jobban oda kell figyelniük a megfelelő B12
vitamin, protein és kalciumbevitelre, mint a tejet és tojást fogyasztó vegetáriánusoknak
vagy a húsfogyasztóknak3.

Fedezd fel az alacsony zsírtartalmú diéták izgalmas fogásait: próbáldki a vegán tofus-
spenótos lasagne-t!

Felelősségi nyilatkozat: A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem
minősülnek szakszerű egészségügyi tanácsadásnak. A cikkben foglalt egészségügyi
problémákkal kapcsolatos részletes tájékoztatásért, kérjük, fordulj szakemberhez!

  • 225-455 g lasagnetészta
  • 550 g fagyasztott, leveles spenót
  • 450 g szilárd tofu
  • 60 ml rizs,- szója- vagy mandulatej
  • 2 gerezd hámozott fokhagyma
  • ½ citrom leve
  • 2 evőkanál friss, darált bazsalikom
  • 1 teáskanál só 1 kg paradicsom vagy paradicsomszósz, ízlés szerint

Bibliography:
1.Aly S M. Role of intermittent fasting on improving health and reducing diseases.
International Journalof Health Sciences 2014; 8(3).
2.Barnard ND et al. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment
of type 2diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Am J Clin Nutr
2009;89(suppl):1588S–96S.
3.
Tai Le L et al. Beyond meatless, the health effects of vegan Diets: Findings from the
Adventist cohorts. Nutrients 2014; 6: 2131-2147.
4.Key T J et al. Health effects of vegetarian and vegan diets. Proceedings of the Nutrition
Society 2006;65: 35–41.
5.Hu T et al. Effects of low-carbohydrate diets versus low-fat diets on metabolic risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Am J Epidemiol. 2012;
176: S44-S54.

Cékla carpaccio mentás olajdresszinggel

Cékla carpaccio mentás olajdresszinggel

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!