Fedezd fel vegetáriánus ételeinket! Bemutatjuk az ízletes cékla carpacciot salátával és mentás olajdresszinggel!

A carpacciora gondolva a nyers hús vagy a hal juthat eszünkbe. Vegetáriánus étel készítésekor azonban a cékla ugyanúgy lehet egy carpaccio alapanyaga.

A világon rengeteg ember követi a vegetáriánus étrendet, de a legtöbb országban a vegetáriánusok száma a népesség csupán kis részét teszi ki.

A vegetáriánus diétának rengeteg előnye van és sokféle vegetarianizmus létezik: pl. a lakto-ovo vegetáriánusok, akik fogyasztanak tejtermékeket és/vagy tojást és a vegánok, akik nem fogyasztanak semmilyen állati eredetűt.

A vegetáriánus étrend sok gabonapelyhet, hüvelyes zöldséget, magvakat, gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Ha a tápanyagokról beszélünk, a vegetáriánus ételek gazdagok a szénhidrátban, élelmi rostban, karotinoidban, folsavban, C- vitaminban, magnéziumban és E- vitaminban, de kevés bennük a fehérje, telítettz sírsav, a retinol, a cinkés a B-12 vitamin.

Könnyed, egyszerűen elkészíthető ételre vágysz, amit akár egy különleges vacsorán is feltálalhatsz? A répafélék és a mentás vinaigret tartogathat némi meglepetést számodra!

Felelősségi nyilatkozat:A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek szakszerű egészségügyi tanácsadásnak. A cikkben foglalt egészségügyi problémákkal kapcsolatos részletes tájékoztatásért kérjük, fordulj szakemberhez!

Hozzávalók (2 főrészére)

Hozzávalók (2 főrészére)

  • 2 nagyobb méretű cékla, megtisztítva
  • 100 g friss saláta
  • 20 g darált mogyoróhagym a
  • 80 ml fűszerezetlen rizsecet
  • 10 g aprított, friss mentalevél
  • 60 ml dió- vagy olívaolaj
  • 6,25 g cukor
  • 2,5 g aprított, friss snidling
  • bors
  • 1.5 dl víz

Elkészítési javaslat

Elkészítési javaslat

1. Melegítsük elő asütőt 180°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit alufóliával.

2. Rakjuk a céklákat a fóliára, locsoljunk egy kis vizet rájuk, majd fedjük le őket szorosan fólliával.

3. Addig süssük a céklát, amíg az középen is megpuhul (kb. 40 perc), majd hűtsük le, éshámozzuk meg őket.

4. Vágjuk a céklát nagyon vékony szeletekre, majd rakjuk őket egymás mellé egy tányérra, kis átfedéssel.

5. Keverjünk össze ecetet, mentát, olajat és cukrot egy kis tálban.

6. Rakjunk egy tányérra salátát, és szórjuk rá a répát.

7. Hintsük meg sóval, borssal, mogyoróhagymával, az imént elkészített szósszal, majd snidlinggel.

Bibliography:

1. Key J T et al. Health effects of vegetarian and vegan diets. Proceedings of the Nutrition Society 2006;65: 35–41.