Finom, tápláló ésegészséges: Bemutatkozik az erdei gyümölcsös smoothie!

Íme egy recept, mely nem csak nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és antioxidánsokat, de hihetetlenül finom is! Egy jó smoothie-val minden kávészünet feldobható!

Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek megkötik a szabadgyököket, ezzel gátolva pl. a DNS károsodását1.

Több száz féle antioxidánsmolekula létezik, melyek elsősorban növényekben találhatók meg. Ezek közé tartozik a C- vitamin (aszkorbinsav) és az E-vitamin (tokoferol) is1. Az antioxidánsok különböző koncentrációban leggyakrabban bogyós gyümölcsökben, csonthéjasokban, fűszerekben és fűszernövényekben, zöldségekben, és még a csokoládéban is előfordulnak.

Szervezetünk megfelelő működése számára fontos a szabadgyökök és az antioxidánsok közötti egyensúly. A szabadgyökök elsősorban alapvető emésztési folyamatok maradványaként, illetve külső szennyeződések, például cigarettafüst nyomán keletkeznek3. Amikor a szabadgyökök túlzott mértékű felszabadulását a szervezet nem képes megfelelően kezelni, úgynevezett oxidatív stresszes állapot alakulhat ki3.

Az oxidatív stressz olyan gyulladásos betegségek kialakulásához is vezethet, mint az ízületigyulladás1.

A szervezetben számos enzimrendszer található, mely megköti a szabadgyököket. A legalapvetőbb antioxidánsokat, mint a bétakarotin, a C-vitamin és az E-vitamin, szervezetünk nem képes önállóan előállítani, így azokat táplálkozás útján pótolni kell3.

Ugye, hogy nincs is jobbegy erdei gyümölcsös smoothie-nál?

Felelősségi nyilatkozat: A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek szakszerű egészségügyi tanácsadásnak. A cikkben foglalt egészségügyi problémákkal kapcsolatos részletes tájékoztatásért, kérjük, fordulj szakemberhez!

Hozzávalók (2 főrészére)

Hozzávalók (2 főrészére)

  • 450g fagyasztott bogyós gyümölcs
  • 450 g zsírszegény eperjoghurt
  • 100 ml tej
  • 25 g zabkása
  • 2 tk méz

Elkészítési javaslat

Elkészítési javaslat

1. Egy botmixerrel keverjük simára a joghurtot, tejet és a fagyasztott bogyós gyümölcsöket

2. Keverjük bele a zabpelyhet, majd öntsük ki egy pohárba, és egy kis mézzel a tetején tálaljuk.

A fő hozzávaló tápértékei: 100 g nyers eper*