Garnélás avokádósaláta recept: egészéges előétel egy ízletes, húsmentes hétfőhöz

A húsmentes hétfő egy különleges kezdeményezés, amikor az emberek a hét egyik napján nem esznek húst.

A legelterjedtebb ételek között a hús számos előnnyel rendelkezik, azonban rengeteg koleszterin található benne.

A kevés állati eredetű hús fogyasztása nem káros, sőt, magas minőségű fehérje- és vasforrás. A túlzott húsfogyasztás (főként a feldolgozott húsé) ezzel szemben kedvezőtlen hatással lehet az egészségre.

A vörös húsok fogyasztása növeli az oxidatív stress kialakulását, és az egyik leggyakoribb oka a reumás ízületi gyulladásnak.

A húsmentes hétfő érdekes kísérlet lehet arra, hogyan változtassuk meg az étrendünket és az életmódunkat.

Kezdjük el a kísérletet egy finom és egyszerűen elkészíthető avokádós garnélasaláta recepttel!

Felelősségi nyilatkozat:A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek szakszerű egészségügyi tanácsadásnak. A cikkben foglalt egészségügyi problémákkal kapcsolatos részletes tájékoztatásért, kérjük, fordulj szakemberhez!

Hozzávalók (2 főrészére)

Hozzávalók (2 főrészére)

  • 50 g friss kenyérmorzsa
  • 3 ek jó minőségű olívaolaj
  • ½ tk dijoni mustár
  • ¼ csokor durvára vágott tárkonylevél
  • 80 g saláta
  • 3 újhagyma, vékonyra vágva
  • ½ hámozott, szeletelt avokádó
  • 1 citromhéj és a leve18 db friss vagy fagyasztott, főtt garnéla

Elkészítési javaslat

Elkészítési javaslat

1. Pirítsuk meg a kenyérmorzsát egy kis olajon, amíg aranybarna nem lesz.

2. Öntsük a pirított kenyérmorzsát egy tálba, majd keverjük össze a citromhéjjal.

3. Keverjük össze a mustárt, a tárkonyt, a citromlevet és a maradék olívaolajat.

4. Egy nagy tányéron adjunk a salátalevelekhez szeletelt avokádót és újhagymát. Keverjük össze a garnélát a salátával, és öntsük rá a dresszinget, majd permetezzük meg a citromos kenyérmorzsával.

References:

1. Pighin D et al. A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems. Scientific World Journal 2016; Article ID 8681491
2. Anand S S et al. Food Consumption and its impact on Cardiovascular Disease: Importance of Solutions focused on the globalized food system: A Report from the Workshop convened by the World Heart Federation. J Am Coll Cardiol 2015; 66(14): 1590-1614.
3. Grant W B. Role of meat in the expression of rheumatoid arthritis. British Journal of Nutrition 2000;84: 589-595.