Alacsony zsírtartalmú receptet keresel? Próbáld ki a spenótos-tofus vegán lasagne-t!

Hogyan főzzünk kreatívan alacsony zsírtartalmú ételt?

Az evés fontos szerepet játszik életünkben. Az étel élvezete és a megfelelő táplálkozás egyaránt javítja életminőségünket. Fontos, hogy belássuk: néha a kevesebb több.

Nézzük elsőként az alacsony zsírtartalmú diétákat! Ezek az étrendek csökkentik zsír - és koleszterinbevitelünket és ugyan, nagy önmegtartóztatást igényelnek, mégis változatosak tudnak lenni.

A vegetáriánus és vegán diéták a fenti csoportba tartoznak2. Ezen étrendek rendszerint rostokat, folsavat, antioxidánsokat és ún. fitokemikáliákat, azaz aktív molekulákat tartalmaznak, melyeket gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, szója és csonthéjasok formájában viszünk be szervezetünkbe. Ezek a tápanyagok kevés koleszterint és transzzsírokat tartalmaznak, valamint csökkenthetik a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát.

A vegetáriánusok tartózkodnak a húsfogyasztástól, míg a vegánok a húson kívül tejtermékeket és tojást sem fogyasztanak. A vegetáriánus étrend jót tesz a szívnek, és hozzájárulhat a vér koleszterinszintjének csökkenéséhez, a vegán diéta pedig azoknak is ideális lehet, akik testsúlyukat szeretnék kordában tartani2.

Az alacsony zsírtartalmú étrendek csökkenthetik a vérnyomást, a koleszterin- és triglicerid-szintet, valamint a vér cukor- és inzulinszintjét is5. Fontos azonban megjegyezni, hogy a vegán étrend követőinek jobban oda kell figyelniük a megfelelő B12 vitamin, protein és kalciumbevitelre, mint a tejet és tojást fogyasztó vegetáriánusoknak vagy a húsfogyasztóknak3.

Fedezd fel az alacsony zsírtartalmú diéták izgalmas fogásait: próbáldki a vegán tofus-spenótos lasagne-t!

Felelősségi nyilatkozat: A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek szakszerű egészségügyi tanácsadásnak. A cikkben foglalt egészségügyi problémákkal kapcsolatos részletes tájékoztatásért, kérjük, fordulj szakemberhez!

Hozzávalók (2 fő részére)

Hozzávalók (2 fő részére)

  • 225-455 g lasagnetészta
  • 550 g fagyasztott, leveles spenót
  • 450 g szilárd tofu
  • 60 ml rizs,- szója- vagy mandulatej
  • 2 gerezd hámozott fokhagyma
  • ½ citrom leve
  • 2 evőkanál friss, darált bazsalikom
  • 1 teáskanál só 1 kg paradicsom vagy paradicsomszósz, ízlés szerint

Elkészítési javaslat

Elkészítési javaslat

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra

2.Főzzük elő a lasagne tésztát a dobozon található instrukciók szerint, vagy használjunk főzést nem igénylő fajtát. Szűrjük le, és hagyjuk állni.

3. Vágjuk fel a meghámozott fokhagymagerezdeket

4. Facsarjuk ki a citromot

5. Öntsük a tofut, fokhagymát, citromlét és tejet egy robotgépbe, és addig turmixoljuk, amíg egyenletesen sima lesz. A “tofuricotta” kívánt textúrája selymes, de egyben testes is. Adjuk hozzá a spenótot, és turmixoljuk össze a masszával.

6. A jénai tál alját kenjük ki vékonyan paradicsomszósszal, majd kezdjük el építeni a rétegeket: lasagnetészta, paradicsomszósz, végül a krém. Ezt folytassuk addig, amíg az alapanyagok végére érünk, majd a tetejére is tegyünk egy réteg paradicsomszószt. Süssük 40-45 percig, amíg gyöngyözve nem rotyog.

Bibliography:

1.Aly S M. Role of intermittent fasting on improving health and reducing diseases. International Journalof Health Sciences 2014; 8(3).
2.Barnard ND et al. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Am J Clin Nutr 2009;89(suppl):1588S–96S.
3.Tai Le L et al. Beyond meatless, the health effects of vegan Diets: Findings from the Adventist cohorts. Nutrients 2014; 6: 2131-2147.
4.Key T J et al. Health effects of vegetarian and vegan diets. Proceedings of the Nutrition Society 2006;65: 35–41.
5.Hu T et al. Effects of low-carbohydrate diets versus low-fat diets on metabolic risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Am J Epidemiol. 2012; 176: S44-S54.